Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Τί είναι το DNS?



Το Internet χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο σύστημα ονοματοδοσίας που ονομάζεται Domain Naming System (DNS). Το σύστημα DNS μας επιτρέπει να αναφερόμαστε σε υπολογιστές και άλλες συσκευές (routers, το ψυγείο που έχουμε συνδέσει στο Internet!) με ονόματα (ονόματα συστημάτων ή host names) και όχι με την IP

διεύθυνση (Internet Protocol address) η οποία είναι δύσκολη μνημονικά και άβολη στην χρήση.
Για παράδειγμα είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε το google.com παρά πχ το 72.14.235.191


Το DNS είναι υπεύθυνο να μετατρέπει τα μνημονικά ονόματα (host names) στις σχετικές IP. Για παράδειγμα το google έχει καταχωρήσει το domain google.com, google.gr κτλ για να ονομάσει μοναδικά την ύπαρξή τoυ στο Internet.



Ένα όνομα χώρου (domain name) είναι η κατάληξη η οποία χρησιμοποιείται για να ονομάσει μοναδικά στο internet μια σειρά από συστήματα στον ίδιο οργανισμό. Το domain name κάθε συστήματος πρέπει να συσχετίζεται με μια IP διεύθυνση μέσω του συστήματος DNS.
Τα domain names είναι οργανωμένα σε μια ιεραρχία η οποία συνήθως περιλαμβάνει το όνομα του συστήματος (π.χ. mail), το όνομα της εταιρείας και έναν κωδικό χώρας (π.χ.. gr) ή ένα από τα top level domains (π.χ.. com,. net,. info κλπ).
Ένα web site που φιλοξενείται σε έναν server ουσιαστικά λαμβάνει υπόσταση μέσω μιας διεύθυνσης IP, ένα όνομα συστήματος (π.χ. www) και ένα domain name. Τα παραπάνω μαζί αποτελούν την ταυτότητα του web site στο Internet (π.χ. www.google.com)
Κάθε όνομα χώρου, απαιτεί έναν πρωτεύοντα και έναν δευτερεύοντα εξυπηρετητή DNS.  DNS Servers είναι συστήματα που υλοποιούν το κατανεμημένο σύστημα ονοματοδοσίας.
Ο πρωτεύων DNS server έχει την πρωτογενή πληροφορία των ονομάτων για το domain name, ενώ ο δευτερεύον έχει αντίγραφο. Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί για οποιοδήποτε λόγο ο πρωτεύον DNS Server απαντάει ο δευτερεύων DNS Server μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Η ιεραρχία μπορεί να επεκταθεί και σε περισσότερα επίπεδα (δεύτερος δευτερεύων κλπ).
πηγή: i-know.gr



Μοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου