Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Τί είναι αυτά τα Malware και Spyware?





Τι είναι τo Malware?
Ο όρος προέρχεται απο τον συνδυασμό των λέξεων MALicious (βλαβερό) και softWARE (λογισμικό). Πρόκειται δηλαδή για λογισμικό που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του χρήστη και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τo Malware είναι ένα είδος επικίνδυνου ιού ο οποίος εγκαθίσταται στον υπολογιστή και για να βγει μας ζητείται να καταβάλλουμε ένα ποσό για την αγορά ενός προγράμματος που θα απεγκαταστήσει τον ιό. Μιλάμε για καθαρό εκβιασμό.

Ένας ιός μεταδίδεται όχι μόνο από αμφίβολα web sites αλλά και από emails τα οποία προέρχονται από
άγνωστους αποστολείς. Η μεγαλύτερη ασφάλεια προέρχεται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Όσο πιο προσεκτικοί τόσο πιο ασφαλείς είμαστε.

Τι ειναι τo Spyware?


Το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι ένας γενικός όρος για λογισμικό (δηλαδή προγράμματα) το οποίο εκτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, όπως προώθηση διαφημίσεωνσυλλογή προσωπικών 
δεδομένων ή αλλαγή των ρυθμίσεων του υπολογιστή χωρίς τη συγκατάθεσή μας εκ των προτέρων. Οι πληροφορίες που καταγράφει αποστέλλονται σε τρίτους, που τις περισσότερες φορές είναι εταιρίες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το δικό μας προφίλ και να ξεκινήσουν να μας στέλνουν διαφημιστικό ή άλλο υλικό ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας. Το spyware μπορεί επίσης να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τους κωδικούς πρόσβασης ακόμη και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών

Το λογισμικό υποκλοπής spyware συχνά σχετίζεται με λογισμικό που προβάλλει διαφημίσεις (ονομάζεται λογισμικό adware) ή λογισμικό που ανιχνεύει προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα. 

Κάποια άλλα είδη λογισμικού υποκλοπής spyware ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στον υπολογιστή σας που είναι ενοχλητικές και μπορεί να μειώσουν την ταχύτητά του ή να τον κάνουν να "κολλάει". Τα προγράμματα αυτά μπορούν να αλλάξουν την κεντρική σελίδα ή τη σελίδα αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης Web (Internet explorer ή Firefox) που χρησιμοποιείτε, ή να προσθέσουν επιπλέον μέρη στο πρόγραμμα περιήγησης τα οποία δεν χρειάζεστε ή δεν επιθυμείτε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις που είχατε καθορίσει. 

Επιπλέον, στέλνει τις πληροφορίες που συλλέγει στην εγχώρια βάση των spyware μέσω της σύνδεσης του χρήστη. Επειδή το spyware χρησιμοποιεί τους πόρους μνήμης και του συστήματος, οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο μπορούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση ή σε γενικότερη αστάθεια του συστήματος.

Πως μπαίνουν στους Υπολογιστές: 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας το λογισμικό υποκλοπής spyware ή άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό. Ένα συνηθισμένο κόλπο είναι η κρυφή εγκατάστασή του κατά την εγκατάσταση λογισμικού που επιθυμείτε, όπως προγράμματα κοινής χρήσης αρχείων μουσικής και βίντεο.
Για παράδειγμα, κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος, μια από της καρτέλες που πατάμε συνέχεια "επόμενο" μπορεί να λέει: "Επιθυμώ να εγκατασταθεί το τάδε πρόγραμμα στον υπολογιστή μου" και το κουτάκι της θετικής απάντησης να είναι με  (επιλεγμένο). Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα απλό click θα αποτρέψει το spyware να εγκατασταθεί στον υπολογιστή.

Γενικά, τα spyware μπορεί να κάνουν ένα σωρό πράγματα στον υπολογιστή μας:
  • Ξεκινάν μαζί με τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση του και πιάνουν μνήμη και υπολογιστική ισχύ.
  • Εμφανίζουν συνεχώς παράθυρα με ανεπιθύμητες διαφημίσεις.
  • Αλλάζουν την αρχική σελίδα του περιηγητή (του firefox ή του Internet Explorer).
  • Αλλάζουν τα αποτελέσματα αναζητήσεων και εμφανίσουν άλλα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τις μηχανές αναζήτησης άχρηστες.
  • Μερικά spyware αλλάζουν τις ρυθμίσεις του περιηγητή έτσι ώστε αν συνδέεστε με dial-up στο διαδίκτυο, το modem σας καλεί πανάκριβους αριθμός φουσκώνοντας το δικό σας τηλεφωνικό λογαριασμό (αυτό δεν μπορεί να γίνει αν έχετε aDSL).
  • Μερικά spyware αλλάζουν τις ρυθμίσεις του τοίχου προστασίας (firewall) επιτρέποντας την εισβολή άλλων spyware προγραμμάτων στον υπολογιστή μας.
  • Μερικά spyware είναι αρκετά έξυπνα ώστε να καταλαβαίνουν αν προσπαθούμε να τα απεγκαταστήσουμε και γίνονται αυτόματα εγκατάσταση ξανά.   
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Malware και Spyware?

  • Το Malware είναι το λογισμικό που έχει σκόπιμα κακόβουλο σκοπό, όπως να σβήσει αρχεία  ή να κερδίσει πρόσβαση που κανονικά δεν επιτρέπεται, σε ένα σύστημα. Τα trojan horses και οι ιοί με στόχο την καταστροφή του συσήματος είναι παραδείγματα malware.


  • Το Spyware είναι μια κατηγορία λογισμικού που ακολουθεί τη συμπεριφορά και τις κινήσεις ενός χρήστη (χωρίς ο ίδιος ο χρήστης να γνωρίζει για την υπαρξή αυτού) και έπειτα στέλνει κάπου αλλού αυτές τις πληροφορίες. 


Τρόποι προστασίας: 
Malware:
Είναι σημαντικό να μην ανοίγετε τα e-mails που λαμβάνετε από άγνωστο αποστολέα. Σε καμία περίπτωση δε, μην ανοίγετε ποτέ τα συνημμένα αρχεία σε τέτοιου είδους e-mails, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανόν, ένα τέτοιο αρχείο να εγκαταστήσει ιό ή σκουλήκι στον υπολογιστή σας.

Προσπαθήστε να αποφύγετε ύποπτες ιστοσελίδες και αν μπείτε σε κάποια από αυτές κατά λάθος, φύγετε αμέσως. Αν εμφανιστούν παράθυρα που σας ζητούν να συμφωνήσετε σε οτιδήποτε, κλείστε τα αμέσως (ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε δεξί κλικ επάνω στο παράθυρο και να επιλέξετε «Κλείσιμο» ή «Close»)και ποτέ μην πατάτε κουμπιά που βρίσκονται μέσα στα παράθυρα αυτά.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα τείχος προστασίας ή ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Spyware:
Όταν εγκαθιστάτε κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά όλους τους όρους, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης άδειας χρήσης και της δήλωσης σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Μερικές φορές η χρήση ανεπιθύμητου λογισμικού στην εγκατάσταση κάποιου λογισμικού τεκμηριώνεται, αλλά μπορεί να εμφανίζεται στο τέλος της σύμβασης άδειας χρήσης ή της δήλωσης σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να βγάλετε τα spyware από τον υπολογιστή σας και να μην επιτρέπετε να την εγκατάσταση τους ξανά είναι να αγοράσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από spyware.

Χρήσιμα προγράμματα προστασίας:
-
Avast Antivirus - Δωρεάν antivirus για πάντα
-
Comodo Firewall - Δωρεάν firewall για πάντα, περιέχει πρόγραμμα προστασίας από spyware. Επίσης παρέχει και δωρεάν antivirus το οποίο δεν είναι και το καλύτερο, κατά την εγκατάσταση μην το επιλέξετε.
Kaspersky Internet Security - Πλήρης προστασία για δυο χρόνια
AVG Internet Security - Πλήρης προστασία για δυο χρόνια
ZoneAlarm Internet Security Suite - Πλήρης προστασία για ένα χρόνο
[
πηγή]

Μοιραστείτε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου